Idag måste jag skriva lite om nöjdångest. Kan man ens ha det? Jag har det. Fast jag har förstås ångest för det mesta. Men nöjdångest är något som tar över all annan ångest just nu. 
 
Jag har alltså ångest för att jag är nöjd. Dåligt samvete för att vi har det så bra. Trams, tycker vissa men jag kan inte rå för det.
 
Många gånger när folk frågar saker om vår vardag med Lykke kommer frågan med en negativ ton och nästan mer som ett konstaterande: "Visst skriker hon mycket?", "Egentiden är bortblåst för dig va?" eller "Ni sover väl aldrig?", 
Lykke skriker inte mycket. Hon hade en kolikperiod och jäklar i min lilla låda vad hon skrek. Följdfrågan på det var oftast om jag ångrade mig, ville dra eller kasta iväg henne. Men jag kände aldrig så, jag blev bara ledsen och ville trösta. Nu är det förbi och hon skriker rätt sällan, visst visar hon missnöje ibland men det måste hon få göra.
Jag har egentid så fort hon sover, är nöjd i selen/på golvet/i sängen eller när hon är hos Fredrik. Alltså nästan när jag vill. 
Vi sover jämt. Lykke somnar 22 och sover till 10-11 med ett till tre matuppehåll. 
Jag har det med andra ord riktigt bra. Om vardagarna gör vi, jag och Lykke, vad som faller oss in. Träffar Sofie och Vincent, städar, promenerar, ser på tv, eller stannar i sängen. Går på någon mammagrupp ibland och planerar att gå på sångstund på öppna förskolan inom kort, än har vi inte tagit oss dit pga förkylning. 
På helgerna när pappa Fredrik är hemma så umgås vi som en familj. Vi åker på loppis eller gör andra roliga saker. Ibland stannar vi hemma och bara myser framför filmer. 
 
Livet ser ungefär ut som det gjorde innan Lykke kom. Det enda som ändrats radikalt är att jag inte alltid kan äta frukost eller duscha när jag tänkt.
Men så är det egentligen med det mesta, saker blir gjort med kanske inte när jag/vi tänkt. Men det är inte så viktigt när det sker längre, bara att det sker. Jag inbillar mig att det funkar så bra för att jag inte pressar mig eller Lykke till något. Vi tar allt som det kommer och jag följer hennes "schema" blint.
 
Jag vet att alla inte har det såhär bra under bebistiden, därför får jag lite ångest. Nöjdångest. 
Många som frågar saker förväntar sig att jag ska svara att det är skitjobbigt, vilket det också är vissa dagar såklart, men skulle jag svara att det ör "skitobbigt" så skulle jag ljuga. Men vi har också tuffa dagar, tex när Lykke är allmänt missnöjd, jag är på dåligt humör eller vi är trötta pga en jobbig natt.
 
Jag tycker ibland det känns som att jag skryter, eller överdriver när jag svarar på något. Jag blir rädd att folk ska tro att jag försöker vara "bättre". Men jag svarar bara ärligt hur vi har det.
 
Därför får jag nöjdångest. Jag oroar mig för hur andra ska se mig. 
När jag skriver det här inser jag hur löjligt det är trots att ångesten hopar sig bara av att skriva om hur bra vi har det. Jag ska sluta ha ångest och bara vara nöjd istället. 
Jag ska börja vara stolt över vår vardag! 



Jag har en hel del bristningar på magen i en härlig färgskala från vit till lila. Huden på magen är inte bara randig utan också degig, och ett litetlitet put finns från naveln och nedåt. Och naveln, ja den har blivit som en svart hål utan att den ens är smutsig, den är liksom bara rund och mörk av oklar anledning. Rakt över magen löper också min hormonrand. 
Av allt ovanstående så är det bara putet jag har lite komplex för. Bristningarna har jag börjat trivas med, de är en del av mig, och hormonranden var något jag längtade efter som gravid. Fortfarande tycker jag att den lilla randen är så fin och jag vill aldrig att den försvinner. 

Putmagen kommer försvinna. Herregud, det har bara gått två och en halv månader sedan jag såg ut som en ballong! 
Jag tänker inte dras med i andra mammors träningshets. Jag tänker inte starta ett krig mot vågen. Jag tänker inte skämmas över min kropp. Jag tänker njuta av att vara nöjd. 

För plötsligt är jag nöjd. Nöjd med min kropp och med mig själv som mamma. 
Jag och min kropp skapade Lykke, bar henne och vårdade henne som den skatt hon är. Sen lyckades vi föda henne, jag och min kropp. Hon är perfekt tack vare oss, vilket team work! 
Nu är hon här och min kropp fortsätter se till att hon får näring och kan växa. Är det inte fantastiskt? 

Varför skulle jag utsätta mig för något jag upplever som onödigt och rent av jobbigt? 
Nej, jag tänker fortsätta njuta utan dåligt samvete. Jag tänker ta en promenad ibland för att jag vill, inte för att vågen eller samhället tycker att jag ska det. Jag önskar fler vågade känna som jag. 

Att jag vågar vara nöjd är nog mycket tack vare Fredrik, som var eviga dag säger något fint om mig. Om mig som mamma, person eller partner. Sånt får mig att växa enormt!

Så här ser Lykkes mamma ut idag, och hon trivs med det:


Och såhär ser Lykke ut idag, vår fina glada goa Lykke: 


080911 föddes Charlie. För 5 år sedan alltså! Herregud så fort det har gått. Grabben har firat sin dag med vad han gillar mest; godsaker, sömn och mjuka filtar. Vi är så tacksamma för vår lilla kompis. Stoet grattis på 5-årsdagen Charlie! 

Vidare tänkte jag skriva lite om livet, som vanligt. Livet rullar på, dagarna går så fort och Lykke har blivit 2 månader och utvecklats en hel del. Hon kan plötsligt så mycket! Hon skrattar och ler för det mesta, vill se vad som händer runtikring henne och kan lyfta nacken och styra huvudet medvetet. Plus att hon kan rulla från mage till sida och ibland rygg. Nu börjat hon krypa ur storlek 50 och in i 56. Hon tycker om när jag sjunger och tycker det är hysteriskt roligt när man gör grimaser.


Oj vad tiden går! Jag förstår inte hur det är möjligt! I söndags var det 8 veckor sedan jag klämde ut världens bästa tjej.

Hon växer som ogräs och utvecklas varje dag. Sist hon vägdes var förra veckan och då vägde hon 5.1 kg och idag uppnådde hon en längd på 58 cm.

Hon både ler och skrattar helt plötsligt, "pratar" tillbaka och huvudet har hon full koll på nu.
Ett inrutat schema har hon också för det mesta. Vid 22 vill hon göra natt, sover till 3, ammar, sover vidare till 7-8, ammar, sover till 10. Sedan myser vi fram till 12 då hon somnar till 14. Resterande dagen flyter på lite olika men oftast sover hon minst en gång till innan vi gör natt.

Vart tog min lilla spädis vägen som vara åt och sov?!

Lykke har haft problem med magen då hon sväljer för mycket luft vid amning. Så det har varit mycket gråt och sömnlösa nätter. Men med hjälp av pysventil, att jag dragit ner på laktos och massa närhet så mår hon mycket bättre!

Jag älskar att vara mamma. Det är en sån ära att få vara just Lykkes mamma! Kärleken man känner är helt overklig! Hon är världens bästa bebis och allt funkar så himla bra. Visst har vi kassa nätter med pruttar och tårar, men det funkar ändå toppen. Jag trivs!
Det här är det bästa och viktigaste jag gjort i mitt liv. Livet är verkligen fantastiskt!